Składniki:
boczek wędzony 200 g
biała kiełbasa 500 g
woda 2 l
włoszczyzna 1 szt.
cebula 1 szt.
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 5 szt.
majeranek 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
jajka 4 szt.
pieprz 6 szt.
zakwas 250 ml
śmietana 3 łyżki stołowe

Sposób przygotowania:
Bulion: Włoszczyznę obieramy, a cebulę opalamy. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy boczek i kiełbasę oraz ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu, a następnie wszystko zalewamy wodą. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 30 minut.
Doprawianie żurku: Po tym czasie wyjmujemy boczek, kiełbasę i ugotowane warzywa (odkładamy je na później), a następnie wlewamy zakwas. Wszystko doprawiamy majerankiem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 15 minut. W tym czasie wstawiamy do gotowania jajka na twardo i kroimy ugotowaną wcześniej kiełbasę w plasterki.
Serwowanie w chlebie do żurku z naszej Piekarni Zebrzydowice: Gotową zupę zabielamy śmietaną i wlewamy do chlebowych miseczek. Dodajemy obrane i przekrojone na poł jajka oraz plasterki ugotowanej kiełbasy.
Smacznego!